Acute leukemie en kinderwens

Acute leukemie kan op verschillende manieren behandeld worden. De behandeling voor acute leukemie kan:

  • uw eierstokken beschadigen en dus uw vruchtbaarheid verminderen;
  • uw eierstokken én uw baarmoeder beschadigen als u bestraling krijgt.

U kunt dit zien in de tabel. De tabel leest u van links naar rechts. Rood betekent een hoog risico op schade (meer dan 70%), oranje betekent een gemiddeld risico op schade (30 tot 70%), blauw betekent een laag risico op schade (minder dan 30%) en groen betekent geen schade.
Staat de kankerbehandeling die u krijgt er niet tussen? Bespreek dit met uw oncologisch behandelaar.

Let op:

  • U mag tijdens een kankerbehandeling niet zwanger worden omdat de kankerbehandeling schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.
  • Het kan zijn dat u na enige tijd van kankerbehandeling wisselt. Het is belangrijk dat u dan opnieuw met uw oncologisch behandelaar bespreekt wat de mogelijkheden zijn om nog kinderen te kunnen krijgen.
Soort kankerbehandeling Gevolgen voor eierstokken? Gevolgen voor baarmoeder?
Bestraling van het gehele lichaam bij stamcel-transplantatie. Hoog risico op beschadiging eierstokken. Beperkte schade aan de baarmoeder.
Bespreek dit met uw oncologisch behandelaar.
Chemotherapie bij Acute Lymfatische Leukemie (ALL), zoals vincristine, daunorubicine, cyclofosfamide, cytarabine, 6-mercaptopurine. Laag risico op beschadiging eierstokken. Geen beschadiging aan baarmoeder.
Chemotherapie bij Acute Myeloïde Leukemie (AML), zoals cytarabine, daunorubicine. Laag risico op beschadiging eierstokken. Geen beschadiging aan baarmoeder.

Stamcel-transplantatie
Lage dosis chemotherapie

Laag risico op beschadiging eierstokken. Geen beschadiging aan baarmoeder.
Stamcel-transplantatie
Hoge dosis chemotherapie
Hoog risico op beschadiging eierstokken. Geen beschadiging aan baarmoeder.

Wilt u weten hoe de verschillende kankerbehandelingen werken? Klik dan op de naam van de behandeling.

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Dit wordt ook wel radiotherapie genoemd. Bestraling maakt de kankercellen kapot. Bestraling wordt bij leukemie alleen bij een stamcel-transplantatie gegeven. Het gehele lichaam krijgt dan bestraling, dit geeft veel schade aan de eierstokken en beperkte schade aan de baarmoeder. Als u bestraald wordt, geeft u zelf geen straling af. Let op: we adviseren de vruchtbaarheids-behandeling niet tegelijk met de bestraling te laten plaatsvinden.

Kankercellen delen vaak sneller dan veel gezonde cellen. Chemotherapie zorgt ervoor dat de snel delende cellen dood gaan. Chemotherapie komt in het hele lichaam terecht. Hierdoor worden dus ook gezonde cellen beschadigd. Het komt ook terecht bij de eicellen in de eierstokken. De eicellen kunnen door chemotherapie beschadigen en dood gaan.