Welkom bij de keuzehulp:
Acute leukemie en Kinderwens

Voor wie is deze keuzehulp?
Voor vrouwen met een kinderwens in de vruchtbare leeftijd die binnenkort een behandeling voor acute lymfatische leukemie (ALL) of acute myeloïde leukemie (AML) krijgen.
Deze kankerbehandeling heeft vaak gevolgen voor het krijgen van kinderen in de toekomst.

De keuzehulp is niet voor vrouwen die nu zwanger zijn.

Hoe kan deze keuzehulp u helpen?
Acute leukemie ontwikkelt zich snel. Daarom begint de kankerbehandeling kort nadat u de diagnose heeft gekregen. Er is op dat moment (bijna) nooit tijd voor een vruchtbaarheids-behandeling, omdat u te ziek bent.

Soms kunt u op een later moment een vruchtbaarheids-behandeling krijgen. Deze behandeling moet passen bij uw kankerbehandeling. Bij leukemie kan het zijn dat u geen vruchtbaarheids-behandeling kunt krijgen, omdat u te ziek. De keuzehulp helpt u na te denken over wat belangrijk voor u is. U kunt zich zo voorbereiden op het gesprek met uw hematoloog of gynaecoloog. Samen bespreekt u of, en wanneer, u een vruchtbaarheids-behandeling kunt krijgen.

Wat staat er in de keuzehulp?
Als u op ‘Begin de keuzehulp’ klikt, krijgt u eerst:

  • algemene informatie over kinderwens en de kankerbehandeling en kinderwens.
  • specifieke informatie over acute leukemie en kinderwens.

Hierna krijgt u informatie over de mogelijkheden die u heeft om misschien nog kinderen te kunnen krijgen in de toekomst. En we bespreken de adviezen als u na de kankerbehandeling een kinderwens heeft. Deze pagina’s kunt u ook aanklikken in het menu dat u hier links ziet.
Daarna kunt u de verschillende behandelingen met elkaar vergelijken. En u kunt aangeven wat voor u belangrijk is bij het maken van een keuze.


Let op: alle informatie in de keuzehulp is gebaseerd op de richtlijnen die gelden in 2020. Wij doen ons best om deze keuzehulp bij te werken als er nieuwe ontwikkelingen zijn. Maar het kan zijn dat de keuzehulp achterloopt. Het is daarom belangrijk dat u de keuzehulp altijd met uw oncologisch behandelaar of gynaecoloog bespreekt.


U doorloopt de hele keuzehulp als u op ‘Begin de keuzehulp’ klikt en daarna iedere keer op ‘Volgende’ onder aan een pagina. Als u terug wilt gaan naar de vorige pagina klikt u op ‘Vorige’.
Na het invullen van de keuzehulp krijgt u een samenvatting. U kunt de samenvatting opslaan, mailen of printen. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen en bespreken met uw arts, familie of vrienden. Wilt u aantekeningen maken? Klik dan op de blauwe knop ‘Aantekeningen’ onderaan een pagina.