Als u een grote tumor heeft of een hoger stadium

Mogelijkheden om zelf nog biologisch eigen kinderen te krijgen
U kunt zelf niet meer zwanger worden. Dit betekent dat u altijd een draagmoeder nodig zult hebben. Dit zal de keuze die u moet maken misschien ook beïnvloeden. Maar uw eierstokken werken ook niet meer goed als u bestraling en/of chemotherapie krijgt. Om uw kans te vergroten om nog een biologisch eigen kind te krijgen in de toekomst heeft u soms nog de volgende mogelijkheden voor uw kankerbehandeling start:

  • eicellen of embryo’s invriezen
  • eierstokweefsel invriezen
  • eierstok verplaatsen

Maar niet iedere mogelijkheid is voor iedereen geschikt. Dit hangt af van:

  • de grootte en de plaats van de tumor;
  • de kans dat er kankercellen aanwezig zijn in de eierstokken; en
  • de tijd die u heeft voor de kankerbehandeling start.

Uw gynaecologisch oncoloog en gynaecoloog gespecialiseerd in vruchtbaarheid zullen met u bespreken welke mogelijkheden eventueel geschikt zijn voor u. We leggen hieronder kort uit wat de verschillende mogelijkheden betekenen. Klik op de naam van de mogelijkheid. Als u meer informatie wilt, bespreekt u dit met uw gynaecologisch oncoloog of gynaecoloog gespecialiseerd in vruchtbaarheid.

Om eicellen of embryo’s in te kunnen vriezen krijgt u ongeveer 2 weken injecties met hormonen om de eiblaasjes te laten rijpen. Hierna worden de eiblaasjes aangeprikt via de vagina. Bij het invriezen van eicellen worden de rijpe eicellen ingevroren en bij het invriezen van embryo’s worden de embryo’s na injectie van een zaadcel in iedere rijpe eicel ingevroren.

Let op: het is misschien niet veilig om de eiblaasjes aan te prikken, omdat de tumor in de weg zit. Uw gynaecologisch oncoloog en gynaecoloog gespecialiseerd in vruchtbaarheid zullen bespreken of dit mogelijk is voor u. Hieronder ziet u eerst een afbeelding van het invriezen van eicellen. Daarna ziet u een afbeelding van het invriezen van embryo’s.

Vruchtbaarheid-na-kanker-stappenplan-1.jpg

Afbeelding: invriezen eicellen.

Vruchtbaarheid-na-kanker-stappenplan-2.jpg

Afbeelding: invriezen embryo's.

U krijgt een kijkoperatie waarbij u onder narcose bent. Via kleine sneetjes in uw buik wordt één eierstok weggehaald. Kleine reepjes van de eierstok worden ingevroren.

Let op: er is een kans dat kankercellen aanwezig zijn in uw eierstok. De kans hierop is afhankelijk van de grootte, het type en de verspreiding van de tumor. Als kankercellen aanwezig zijn, is het niet veilig om het eierstokweefsel terug te plaatsen in uw lichaam na de kankerbehandeling. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan om dit in de toekomst wel mogelijk te maken.

Vruchtbaarheid-na-kanker-stappenplan-4.jpg

Afbeelding: invriezen eierstokweefsel.

U krijgt een kijkoperatie waarbij u onder narcose bent. Via kleine sneetjes in uw buik wordt de eierstok naar boven verplaatst en opgehangen. Na de operatie ligt de eierstok niet meer op de plaats waar de bestraling plaatsvindt.

Let op: als uitzaaiingen in de eierstok aanwezig zijn, worden deze niet bestraald en kunnen deze verder groeien. Daarom is dit alleen geschikt voor vrouwen die geen uitzaaiingen in de eierstok hebben. Soms ontstaat buikpijn door het verplaatsen. Ook kan het voorkomen dat de verplaatste eierstok toch niet meer goed werkt.

Vruchtbaarheid-na-kanker-stappenplan-3.jpg

Afbeelding: eierstok verplaatsen.

Een draagmoeder is een vrouw die zwanger wordt met de bedoeling het kind na de geboorte af te staan aan wensouders voor adoptie.

Er zijn 2 vormen van draagmoederschap:

  • De eicel van de draagmoeder wordt bevrucht met het zaad van de wensvader. Er is geen medisch ingrijpen nodig. De betrokkenen kunnen dit in principe zelf regelen, bijvoorbeeld via zelfinseminatie. Het is niet uw biologisch eigen kind.
  • Met IVF worden de eicel en zaadcel van de wensouders bij elkaar gebracht. Als er een bevruchting plaatsvindt, wordt het embryo in de baarmoeder van de draagmoeder geplaatst. Het is uw biologisch eigen kind.

In Nederland is de tweede vorm van draagmoederschap alleen toegestaan onder strikte voorwaarden. Meer informatie vindt u op de website van Freya.

Mogelijkheden als u zelf geen eigen kinderen meer kunt krijgen
Als u geen biologisch eigen kinderen meer kunt krijgen zijn pleegzorg en adoptie soms mogelijkheden om uw kinderwens in vervulling te laten gaan. Klik hieronder voor meer informatie.

U zorgt tijdelijk voor een kind dat door omstandigheden niet meer thuis kan wonen. Dit kan zeven dagen in de week zijn, maar ook af en toe een weekend of vakantie. Dat hangt af van wat het beste is voor het kind. Bij pleegzorg moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Ook moet u een bepaalde procedure doorlopen. Een medische verklaring is hier onderdeel van. Met een diagnose kanker kan dit moeilijk zijn. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid en op pleegzorg.nl.

U voedt een kind op dat uit andere ouders geboren is. Bij adoptie moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Ook moet u een bepaalde procedure doorlopen. Een medische keuring is hier onderdeel van. Met een diagnose kanker kan het zijn dat u 5 tot 10 jaar moet wachten voordat u in aanmerking komt voor adoptie. Hierdoor kan het zijn dat u te oud bent om in aanmerking te komen voor adoptie. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid en op adoptie.nl.

Verdere ondersteuning
Voor sommige vrouwen is adoptie of pleegzorg een alternatief om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. Maar soms is dit ook niet mogelijk of besluit een vrouw zelf om hiervan af te zien.
Afzien van het krijgen van kinderen en daarmee accepteren dat u geen kinderen meer krijgt kan emotioneel zwaar zijn. U kunt hier met uw gynaecologisch oncoloog of gynaecoloog gespecialiseerd in vruchtbaarheid over praten als u hier behoefte aan heeft. U kunt verwezen worden voor begeleiding hierbij. Informatie over contact met lotgenoten vindt u op de website van Freya.

Let op: de rest van de keuzehulp is voor vrouwen met een kleine tumor in een laag stadium. Als deze informatie niet van toepassing is op u, kunt u hier klikken om de keuzehulp af te sluiten. Als u wel verder wilt lezen, kunt u op ‘Volgende’ klikken.