Baarmoederhalskanker en kinderwens

Bij de behandeling van baarmoederhalskanker moet er met veel dingen rekening gehouden worden, bijvoorbeeld:

  • het stadium. Het stadium wordt bepaald door de grootte en uitbereiding van de tumor;
  • het type baarmoederhalskanker.

U heeft van uw gynaecologisch oncoloog gehoord hoe groot de tumor is en welk stadium u heeft. Heeft u dit niet gehoord, bespreek dit dan met uw gynaecologisch oncoloog.


Als u een kleine tumor in een laag stadium heeft, dan kunt u kiezen uit de volgende behandelingen:

  • Standaard-behandeling: uw hele baarmoeder wordt weggehaald. U kunt zelf niet meer zwanger worden.
  • Uw baarmoederhals wordt weggehaald. Of een deel van de baarmoederhals wordt weggehaald. Omdat uw baarmoederlichaam blijft zitten, heeft u een kans om zelf nog kinderen te krijgen. Soms krijgt u eerst chemotherapie voordat u de operatie kunt krijgen.

Let op: soms is het niet mogelijk om de baarmoeder te laten zitten, ook al heeft u een kleine tumor. Het is daarom belangrijk dat u met uw gynaecologisch oncoloog bespreekt of dit geschikt is voor u en waarom.

Klik hier om verder te lezen over de behandelingen bij een kleine tumor in een laag stadium. U komt dan eerst op de pagina 'Hele baarmoeder wordt weggehaald' en daarna op de pagina 'Baarmoederhals wordt weggehaald'.


Als u een grote tumor of een hoger stadium heeft

dan kunt u meestal niet kiezen uit de behandelingen, omdat dit niet veilig is. Uw baarmoeder wordt weggehaald of u krijgt bestraling waardoor uw baarmoeder beschadigt. Dit betekent dat u zelf niet meer zwanger kunt worden. U kunt met uw gynaecologisch oncoloog of gynaecoloog gespecialiseerd in vruchtbaarheid bespreken wat de eventuele mogelijkheden zijn om toch nog een biologisch eigen kind te krijgen in de toekomst.

Voor meer informatie over de mogelijkheden bij een grote tumor of een hoger stadium kunt u op 'Volgende' klikken.