Welkom bij de keuzehulp:
Baarmoederhalskanker en Kinderwens

Voor wie is deze keuzehulp?
Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd met een kinderwens en baarmoederhalskanker. De behandeling voor baarmoederhalskanker kan namelijk gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen in de toekomst.

Hoe kan deze keuzehulp u helpen?
U krijgt binnenkort een behandeling voor baarmoederhalskanker. Als u een kleine tumor heeft in een laag stadium, kunt u misschien een behandeling krijgen waarbij uw baarmoeder blijft zitten. Zo kunt u misschien toch nog zelf kinderen krijgen. Bij grotere tumoren en een hoger stadium is het meestal niet mogelijk om zo’n behandeling te krijgen. Als u niet weet hoe groot de tumor is of welk stadium u heeft, kunt u dit bespreken met uw oncologisch behandelaar.
Het kan moeilijk zijn om te beslissen of u een behandeling wilt waarbij uw baarmoeder blijft zitten. De keuzehulp helpt u na te denken over wat belangrijk voor u is. U hoeft nu nog geen keuze te maken. U kunt zich zo voorbereiden op het gesprek met uw oncologisch behandelaar of gynaecoloog. Samen kiest u welke behandeling het beste bij u past. Soms is de behandeling die u wilt niet geschikt voor u.

Wat staat er in de keuzehulp?
Als u op ‘Begin de keuzehulp’ klikt, krijgt u eerst:

  • algemene informatie over kinderwens.
  • specifieke informatie over baarmoederhalskanker en kinderwens.

Hierna krijgt u informatie over de verschillende mogelijkheden die u heeft om nog kinderen te kunnen krijgen in de toekomst. En we bespreken de adviezen als u na de kankerbehandeling een kinderwens heeft. Deze pagina’s kunt u ook aanklikken in het menu dat u hier links ziet.
Vervolgens kunt u de verschillende behandelingen met elkaar vergelijken. En u kunt aangeven wat voor u belangrijk is bij het maken van een keuze.


Let op: alle informatie in de keuzehulp is gebaseerd op de richtlijnen die gelden in 2020. Wij doen ons best om deze keuzehulp bij te werken als er nieuwe ontwikkelingen zijn. Maar het kan zijn dat de keuzehulp achterloopt. Het is daarom belangrijk dat u de keuzehulp altijd met uw oncologisch behandelaar of gynaecoloog bespreekt.


U doorloopt de hele keuzehulp als u op ‘Begin de keuzehulp’ klikt en daarna iedere keer op ‘Volgende’ onder aan een pagina. Als u terug wilt gaan naar de vorige pagina klikt u op ‘Vorige’.
Na het invullen van de keuzehulp krijgt u een samenvatting. U kunt de samenvatting opslaan, mailen of printen. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen en bespreken met uw arts, familie of vrienden. Wilt u aantekeningen maken? Klik dan op de blauwe knop ‘Aantekeningen’ onderaan een pagina.