Welkom bij de keuzehulp:
Eierstokkanker en Kinderwens

Voor wie is deze keuzehulp?
Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd met een kinderwens en een verdenking op eierstokkanker of aangetoonde eierstokkanker.
De behandeling voor eierstokkanker kan namelijk gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen in de toekomst.

Deze keuzehulp is niet bedoeld voor vrouwen met een hoog stadium eierstokkanker. Zij kunnen met hun gynaecologisch oncoloog bespreken of er alternatieven zijn om hun kinderwens in vervulling te laten gaan.
Als u niet weet welk stadium u heeft, kunt u dit bespreken met uw gynaecologisch oncoloog.

Hoe kan deze keuzehulp u helpen?
U krijgt binnenkort een behandeling in verband met de verdenking op eierstokkanker of aangetoonde eierstokkanker. Als bij de behandeling beide eierstokken weggehaald worden, kunt u geen biologisch eigen kinderen meer krijgen. Soms is het mogelijk om één eierstok te laten zitten, daardoor kunt u misschien toch nog biologisch eigen kinderen krijgen. Het kan moeilijk zijn om te beslissen of u zo’n behandeling wilt. De keuzehulp helpt u na te denken over wat belangrijk voor u is. U hoeft nu nog geen keuze te maken. U kunt zich zo voorbereiden op het gesprek met uw gynaecologisch oncoloog. Samen kiest u welke behandeling het beste bij u past. Soms is de behandeling die u wilt niet geschikt voor u. Bijvoorbeeld omdat het niet veilig is om een eierstok te laten zitten.

Wat staat er in de keuzehulp?
Als u op ‘Begin de keuzehulp’ klikt, krijgt u eerst:

  • algemene informatie over kinderwens.
  • specifieke informatie over eierstokkanker en kinderwens.

Hierna krijgt u informatie over de verschillende mogelijkheden die u heeft om nog kinderen te kunnen krijgen in de toekomst. En we bespreken de adviezen als u na de behandeling een kinderwens heeft. Deze pagina’s kunt u ook aanklikken in het menu dat u hier links ziet.
Daarna kunt u de verschillende behandelingen met elkaar vergelijken. En u kunt aangeven wat voor u belangrijk is bij het maken van een keuze.


Let op: alle informatie in de keuzehulp is gebaseerd op de richtlijnen die gelden in 2020. Wij doen ons best om deze keuzehulp bij te werken als er nieuwe ontwikkelingen zijn. Maar het kan zijn dat de keuzehulp achterloopt. Het is daarom belangrijk dat u de keuzehulp altijd met uw gynaecologisch oncoloog.


U doorloopt de hele keuzehulp als u op ‘Begin de keuzehulp’ klikt en daarna iedere keer op ‘Volgende’ onder aan een pagina. Als u terug wilt gaan naar de vorige pagina klikt u op ‘Vorige’.
Na het invullen van de keuzehulp krijgt u een samenvatting. U kunt de samenvatting opslaan, mailen of printen. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen en bespreken met uw arts, familie of vrienden. Wilt u aantekeningen maken? Klik dan op de blauwe knop ‘Aantekeningen’ onderaan een pagina.