Alternatieve mogelijkheden

U kunt met uw gynaecoloog gespecialiseerd in vruchtbaarheid bespreken of er nog mogelijkheden zijn om uw kinderwens in vervulling te laten gaan na uw kankerbehandeling.

Klik hieronder voor meer informatie.

U zorgt tijdelijk voor een kind dat door omstandigheden niet meer thuis kan wonen. Dit kan zeven dagen in de week zijn, maar ook af en toe een weekend of vakantie. Dat hangt af van wat het beste is voor het kind. Bij pleegzorg moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Ook moet u een bepaalde procedure doorlopen. Een medische verklaring is hier onderdeel van. Met een diagnose kanker kan dit moeilijk zijn. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid en op pleegzorg.nl.

U voedt een kind op dat uit andere ouders geboren is. Bij adoptie moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Ook moet u een bepaalde procedure doorlopen. Een medische keuring is hier onderdeel van. Met een diagnose kanker kan het zijn dat u 5 tot 10 jaar moet wachten voordat u in aanmerking komt voor adoptie. Hierdoor kan het zijn dat u te oud bent om in aanmerking te komen voor adoptie. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid en op adoptie.nl.

Een draagmoeder is een vrouw die zwanger wordt met de bedoeling het kind na de geboorte af te staan aan wensouders voor adoptie.

Er zijn 2 vormen van draagmoederschap:

  • De eicel van de draagmoeder wordt bevrucht met het zaad van de wensvader. Er is geen medisch ingrijpen nodig. De betrokkenen kunnen dit in principe zelf regelen, bijvoorbeeld via zelfinseminatie. Het is niet uw biologisch eigen kind.
  • Met IVF worden de eicel en zaadcel van de wensouders bij elkaar gebracht. Als er een bevruchting plaatsvindt, wordt het embryo in de baarmoeder van de draagmoeder geplaatst. Het is uw biologisch eigen kind.

In Nederland is de tweede vorm van draagmoederschap alleen toegestaan onder strikte voorwaarden. Meer informatie vindt u op de website van Freya.

Verdere ondersteuning
Voor sommige vrouwen is adoptie of pleegzorg een alternatief om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. Maar soms is dit ook niet mogelijk of besluit een vrouw zelf om hiervan af te zien. Afzien van het krijgen van kinderen en daarmee accepteren dat u geen kinderen meer krijgt kan emotioneel zwaar zijn. U kunt hier met uw gynaecologisch oncoloog of gynaecoloog gespecialiseerd in vruchtbaarheid over praten als u hier behoefte aan heeft. U kunt verwezen worden voor begeleiding hierbij. Informatie over contact met lotgenoten vindt u op de website van Freya.