Welkom bij de keuzehulp:
Baarmoederkanker en Kinderwens

Voor wie is deze keuzehulp?
Voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd met een kinderwens en baarmoederkanker in stadium 1A. De behandeling voor baarmoederkanker kan namelijk gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen in de toekomst.

Deze keuzehulp is niet voor vrouwen met baarmoederkanker in een hoger stadium dan stadium 1A. Deze keuzehulp is ook niet voor sommige vrouwen met een lager stadium. Bijvoorbeeld omdat de kanker te snel groeit. Uw gynaecologisch oncoloog bespreekt dit met u. Voor hen is het niet mogelijk om de baarmoeder en eierstokken te laten zitten, omdat dit niet veilig is. Zij kunnen wel met hun gynaecologisch oncoloog bespreken of het misschien mogelijk is om een eierstok in te vriezen.
Als u niet weet welk stadium, type of groeisnelheid u heeft, kunt u dit bespreken met uw gynaecologisch oncoloog.

Hoe kan deze keuzehulp u helpen?
U krijgt binnenkort een behandeling voor baarmoederkanker. Sommige vrouwen kunnen een behandeling krijgen waarbij de baarmoeder blijft zitten. Zo kunt u misschien toch nog zelf kinderen krijgen. Het kan moeilijk zijn om te beslissen of u zo'n behandeling wilt. De keuzehulp helpt u na te denken over wat belangrijk voor u is. U hoeft nu nog geen keuze te maken. U kunt zich zo voorbereiden op het gesprek met uw gynaecologisch oncoloog. Samen kiest u welke behandeling het beste bij u past. Soms is de behandeling die u wilt niet geschikt voor u.

Wat staat er in de keuzehulp?
Als u op ‘Begin de keuzehulp’ klikt, krijgt u eerst:

  • algemene informatie over kinderwens.
  • specifieke informatie over baarmoederkanker en kinderwens.

Hierna krijgt u informatie over de verschillende mogelijkheden die u heeft om nog kinderen te kunnen krijgen in de toekomst. En we bespreken de adviezen als u na de kankerbehandeling een kinderwens heeft. Deze pagina’s kunt u ook aanklikken in het menu dat u hier links ziet.
Daarna kunt u de verschillende behandelingen met elkaar vergelijken. En u kunt aangeven wat voor u belangrijk is bij het maken van een keuze.


Let op: alle informatie in de keuzehulp is gebaseerd op de richtlijnen die gelden in 2020. Wij doen ons best om deze keuzehulp bij te werken als er nieuwe ontwikkelingen zijn. Maar het kan zijn dat de keuzehulp achterloopt. Het is daarom belangrijk dat u de keuzehulp altijd met uw gynaecologisch oncoloog bespreekt.


U doorloopt de hele keuzehulp als u op ‘Begin de keuzehulp’ klikt en daarna iedere keer op ‘Volgende’ onder aan een pagina. Als u terug wilt gaan naar de vorige pagina klikt u op ‘Vorige’.
Na het invullen van de keuzehulp krijgt u een samenvatting. U kunt de samenvatting opslaan, mailen of printen. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen en bespreken met uw arts, familie of vrienden. Wilt u aantekeningen maken? Klik dan op de blauwe knop ‘Aantekeningen’ onderaan een pagina.