Geplande keizersnede

Een keizersnede is een operatie. Tijdens de operatie maakt de gynaecoloog een snee in uw buik waardoor hij de baby uit de buik kan halen. Tijdens de operatie is een deel van uw lichaam verdoofd. U bent dus wakker tijdens de operatie. Er mag 1 iemand met u mee naar de operatiekamer. Er zijn ook ongeveer 10 zorgverleners op de operatiekamer.

Een geplande keizersnede gebeurt meestal 1 week voor de uitgerekende datum. Als de wee├źn al eerder beginnen, gebeurt de keizersnede eerder. De geplande keizersnede is meestal doordeweeks, tussen 9 uur en 17 uur. Na de operatie blijft u 2 tot 3 dagen in het ziekenhuis. In de eerste week kunt u het beste hulp vragen bij de verzorging van uw baby. Het duurt ongeveer 6 weken totdat u weer helemaal beter bent en alles weer kan doen. De eerste weken mag u niet zwaar tillen en bewegen kan pijnlijk zijn.

Natuurlijke keizersnede
Bijna alle ziekenhuizen in Nederland bieden tegenwoordig de natuurlijke keizersnede aan. Ouders zien hierbij de baby geboren worden. De baby gaat uit de buik meteen naar moeder en de baby ligt lange tijd huid-op-huid bij moeder. Dit helpt bij het op gang komen van de borstvoeding. Bij een spoedkeizersnede is huid-op-huid contact niet altijd mogelijk.