De resultaten van een operatie
Bij elke operatie kan er iets misgaan. We noemen dit een complicatie. Het aantal rode poppetjes laat zien hoe groot de kans is dat er iets misgaat.
Mogelijke complicaties van een operatie in de buik:
- Ontsteking van bijvoorbeeld de maag of slokdarm.
- Bloeding.
- Vorming van bloedprop in het been of in de longen.
- Soms lukt het niet om een gastric-bypass te doen. De arts kan dan besluiten om een gastric sleeve te maken. Deze mogelijkheid wordt voor de operatie met u besproken.
Specifieke risico’s van een gastric bypass:
1 van de 100 patiënten krijgt een lekkage van de nieuwe verbinding.
2 van de 1000 patiënten overlijden door de operatie.
5 van de 100 patiënten krijgen een maagzweer.
2 van de 100 patiënten krijgen last van een klemzittende darm na de operatie. Dit komt omdat na de operatie de darmen anders liggen.
Bij 15 van de 100 patiënten lukt het niet om meer dan de helft van het overgewicht te verliezen.
Tekort aan vitamines, zoals vitamine D en vitamine B12. Tekort aan mineralen, zoals ijzer.
Galstenen kunnen ontstaan als u snel veel afvalt.
Na de operatie
Na de operatie zullen uw eetgewoonten voor de rest van uw leven anders zijn. Hiervoor krijgt uw hulp van een diëtist(e).
- Kleinere porties. Uw nieuwe maag kan maar een kleine hoeveelheid voedsel aan (ongeveer 30 ml). Daarom eet u 3 kleine maaltijden en 3 gezonde tussendoortjes per dag i.p.v. 3 grote maaltijden.
- Langzaam eten en goed kauwen. Neem ruim de tijd voor een maaltijd. Tip: eet aan tafel.
- Niet eten en drinken tegelijk.
- Vitamines. Het is belangrijk om levenslang vitamines en supplementen te slikken vanwege de veranderde opname in de dunne darm. De kleine hoeveelheden voedsel zijn niet genoeg om aan de dagelijkse hoeveelheid te komen.
- Eet geen vet voedsel of eten met veel suiker. Denk hierbij aan snoep, ijs en frisdrank. Bepaalde suikers kunnen zorgen voor het ‘dumping syndroom’. De klachten zijn vooral: zweten, duizeligheid en een hoge hartslag.