Welkom bij de keuzehulp:
Slokdarmkanker en Kinderwens

Voor wie is deze keuzehulp?
Voor vrouwen met een kinderwens in de vruchtbare leeftijd die binnenkort een behandeling voor slokdarmkanker krijgen.
Deze kankerbehandeling kan namelijk gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen in de toekomst.

Deze keuzehulp is niet voor vrouwen die nu zwanger zijn.

Hoe kan deze keuzehulp u helpen?
U kunt een vruchtbaarheids-behandeling krijgen. Daarmee wordt de kans groter om zelf kinderen te kunnen krijgen. Deze behandeling krijgt u vóór uw kankerbehandeling. U moet daarom voor de start van de kankerbehandeling al beslissen of u zo’n vruchtbaarheids-behandeling wilt. Dit kan moeilijk zijn. Misschien bent u nog niet met uw kinderwens bezig. Nu is wel het moment om over een kinderwens na te denken, anders bent u misschien te laat.
De keuzehulp helpt u na te denken over wat belangrijk voor u is. U hoeft nu nog geen keuze te maken. U kunt zich zo voorbereiden op het gesprek met uw oncologisch behandelaar of gynaecoloog. Samen kiest u of u een vruchtbaarheids-behandeling wilt en welke behandeling het beste bij u past. Soms is de behandeling die u wilt niet geschikt voor u.

Wat staat er in de keuzehulp?

Als u op 'Begin de keuzehulp' klikt, krijgt u eerst:

  • algemene informatie over kinderwens en de kankerbehandeling en kinderwens
  • specifieke informatie over slokdarmkanker en kinderwens.

Hierna krijgt u informatie over de verschillende mogelijkheden die u heeft om nog kinderen te kunnen krijgen in de toekomst. En we bespreken de adviezen als u na de kankerbehandeling een kinderwens heeft. Deze pagina’s kunt u ook aanklikken in het menu dat u hier links ziet. Daarna kunt u de verschillende behandelingen met elkaar vergelijken. En u kunt aangeven wat voor u belangrijk is.


Let op: informatie in de keuzehulp is gebaseerd op de richtlijnen die gelden in 2020. Wij doen ons best om deze keuzehulp bij te werken als er nieuwe ontwikkelingen zijn. Maar het kan zijn dat de keuzehulp achterloopt. Het is daarom belangrijk dat u de keuzehulp altijd met uw oncologisch behandelaar of gynaecoloog bespreekt.


U doorloopt de hele keuzehulp als u op ‘Begin de keuzehulp’ klikt en daarna iedere keer op ‘Volgende’ onder aan een pagina. Als u terug wilt gaan naar de vorige pagina klikt u op ‘Vorige’.
Na het invullen van de keuzehulp krijgt u een samenvatting. U kunt de samenvatting opslaan, mailen of printen. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen en bespreken met uw arts, familie of vrienden. Wilt u aantekeningen maken? Klik dan op de blauwe knop ‘Aantekeningen’ onderaan een pagina.