Endeldarmkanker en kinderwens

Endeldarmkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. De behandeling voor endeldarmkanker kan:

  • geen gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen (uw eierstokken en baarmoeder blijven normaal werken);
  • uw eierstokken beschadigen en dus uw vruchtbaarheid verminderen;
  • uw baarmoeder beschadigen wat dus gevolgen heeft voor het zelf zwanger worden;
  • uw eierstokken én uw baarmoeder beschadigen.

U kunt dit zien in de tabel. De tabel leest u van links naar rechts. Rood betekent een hoog risico op schade (meer dan 70%), oranje betekent een gemiddeld risico op schade (30 to 70%) en groen betekent geen schade.
Staat de kankerbehandeling die u krijgt er niet tussen? Bespreek dit met uw oncologisch behandelaar.

Let op: U mag tijdens een kankerbehandeling niet zwanger worden omdat de kankerbehandeling schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.


Soort kankerbehandeling Gevolgen voor eierstokken? Gevolgen voor baarmoeder?
Operatie aan de endeldarm waarbij baarmoeder en eierstokken niet weggehaald worden. Geen verhoogd risico op beschadiging eierstokken. Geen beschadiging aan baarmoeder.
Operatie aan de endeldarm waarbij baarmoeder wel weggehaald wordt maar de eierstokken niet. Geen verhoogd risico op beschadiging eierstokken. Geen baarmoeder meer aanwezig, zelf zwanger worden is niet meer mogelijk.
Operatie aan de endeldarm waarbij baarmoeder én eierstokken wel weggehaald worden. Geen eierstokken meer aanwezig, u bent zeker onvruchtbaar. Geen baarmoeder meer aanwezig, zelf zwanger worden is niet meer mogelijk.
Bestraling op de onderbuik. Hoog risico op beschadiging eierstokken. Meer straling geeft meer schade aan de baarmoeder. Bespreek dit met uw oncologisch behandelaar.
Chemotherapie capecitabine of 5-Fluorouracil altijd in combinatie met bestraling op de onderbuik. Hoog risico op beschadiging eierstokken. Meer straling geeft meer schade aan de baarmoeder. Bespreek dit met uw oncologisch behandelaar.
Doelgerichte therapie Onbekend.* Onbekend.*
Immuno-therapie Onbekend.* Onbekend.*

* De bijwerkingen van deze medicijnen worden nog onderzocht, omdat het nieuwe behandelingen zijn.


Wilt u weten hoe de verschillende kankerbehandelingen werken? Klik dan op de naam van de behandeling.

Bij een operatie wordt de kanker weggehaald. Als de eierstokken en de baarmoeder niet weggehaald worden, kunt u nog zelf kinderen krijgen.

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Dit wordt ook wel radiotherapie genoemd. Bestraling maakt de kankercellen kapot. Bestraling is een plaatselijke behandeling. Omdat u bij endeldarmkanker de bestraling in het gebied van de baarmoeder en eierstokken krijgt, geeft het schade aan uw eierstokken en baarmoeder. Als u bestraald wordt, geeft u zelf geen straling af. Let op: we adviseren de vruchtbaarheids-behandeling niet tegelijk met de bestraling te laten plaatsvinden.

Kankercellen delen vaak sneller dan veel gezonde cellen. Chemotherapie zorgt ervoor dat de snel delende cellen dood gaan. Chemotherapie komt in het hele lichaam terecht. Hierdoor worden dus ook gezonde cellen beschadigd. Het komt ook terecht bij de eicellen in de eierstokken. De eicellen kunnen door chemotherapie beschadigen en dood gaan.

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen via het infuus of als tablet. De medicijnen remmen signalen waardoor kankercellen minder kunnen groeien en delen. Het is nog onbekend wat het effect is op de eierstokken. De bijwerkingen van deze medicijnen worden nog onderzocht, omdat het nieuwe behandelingen zijn.

Immuno-therapie is een behandeling met medicijnen via het infuus. Deze medicijnen richten zich niet direct op kankercellen, maar op het afweer-systeem. Immuno-therapie ondersteunt uw eigen afweer-systeem om kankercellen aan te vallen. Hierdoor kan uw afweer-systeem de kankercellen opruimen. Het is nog onbekend wat het effect is op de eierstokken. De bijwerkingen van deze medicijnen worden nog onderzocht, omdat het nieuwe behandelingen zijn.


Als u in de tabel heeft gezien dat er geen gevolgen zijn voor uw eierstokken én geen gevolgen zijn voor uw baarmoeder, kunt u de keuzehulp nu afsluiten.