Welkom bij de keuzehulp: Psoriasis

Deze keuzehulp is voor mensen die moeten kiezen voor pillen of injecties.

Hoe kan deze keuzehulp u helpen?

Voor psoriasis zijn verschillende behandelingen mogelijk. In deze keuzehulp krijgt u informatie over de voordelen en nadelen van twee soorten behandelingen, namelijk pillen en injecties. U kunt deze krijgen als zalven of lichttherapie bij u niet goed werken. Of als de arts denkt dat deze niet goed bij u zullen werken. De keuzehulp helpt u na te denken over wat belangrijk voor u is. Zo kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw arts. Samen kiest u de behandeling die het beste bij u past.

U kunt de keuzehulp na afloop printen. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen en bespreken met uw familie en vrienden. Wilt u aantekeningen maken? Klik dan op de blauwe knop ‘Aantekeningen’ onderaan een pagina. 

Deze tekst heeft van Stichting Makkelijk Lezen het keurmerk Gewone Taal gekregen. Dit betekent dat de keuzehulp goed leesbaar is voor iedereen.

GTkeurmerk

PatientPlus keuzehulpen worden met grote zorg ontwikkeld. De keuzehulpen zijn samengesteld op basis van de Internationale Kwaliteitsstandaard IPDAS. Bij de ontwikkeling en implementatie van onze keuzehulpen laten we ons leiden door de ‘Leidraad keuzehulp bij richtlijnen’ en de meest recente wetenschappelijke literatuur. In nauwe samenwerking met zorgverleners en patiënten stellen we de inhoud samen. We benaderen de betreffende wetenschappelijke- en patiëntenverenigingen met het verzoek om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van de keuzehulp.

Meer over de ontwikkeling en implementatie van onze keuzehulpen, kunt u hier lezen.

Auteurs:

Dr. E.M. Baerveldt (dermatoloog), dr. M.C.S. Boshuizen (PatientPlus), dr. D. Determann (PatientPlus), I. van Ee (patiëntvertegenwoordiger), drs. W.J.A. de Kort (dermatoloog), drs. G.E. van der Kraaij (arts-onderzoeker), drs. P. Smeets (arts-assistent dermatologie), prof. P.I. Spuls (dermatoloog), G. Tafuni (patiëntvertegenwoordiger), dr. T. Teunis (PatientPlus).

Gesteund door:

Versie 25-10-19

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie heeft middels financiering door SKMS-gelden de keuzehulp Psoriasis ontwikkeld. De financier heeft geen enkele invloed gehad op de inhoud van de keuzehulp. De werkgroep die de keuzehulp opstelde werd voorgezeten en ondersteund door P.I. Spuls en G.E. van der Kraaij. P.I. Spuls zat de afgelopen 2 jaar één keer onbetaald in de adviesraad van de farmaceut Sanofi. Daarnaast werken P.I. Spuls en G.E. van der Kraaij mee aan klinische studies waarin producten worden onderzocht van verschillende farmaceuten. W.J.A. de Kort zit in de adviesraad van de volgende farmaceuten: Abbvie, Celgene, Janssen, UCB, Novartis en Eli Lilly. Daarnaast heeft W.J.A. de Kort meegewerkt aan klinische studies waarin producten worden onderzocht van verschillende farmaceuten. De overige auteurs hebben aangegeven geen conflict of interests (verstrengeling van belangen) te hebben. De volledige ICMJE Conflict of Interest Forms van auteurs en medewerkers van PatientPlus zijn opgeslagen en beschikbaar op aanvraag.