Welkom bij de keuzehulp: Operaties bij een verzakking

Deze keuzehulp is voor vrouwen:

  • met een verzakking van de baarmoeder, die hier nog niet eerder aan geopereerd zijn; of
  • bij wie de baarmoeder al eerder is weggehaald en bij wie nu de vaginatop verzakt is; en
  • die een operatie willen voor hun verzakking.

Hoe kan deze keuzehulp u helpen?
Bij een verzakking van de baarmoeder of een verzakking van de top van de vagina zijn verschillende operaties mogelijk. Deze keuzehulp gaat over de voordelen en nadelen van de verschillende operaties. De keuzehulp kan u helpen om na te denken over wat belangrijk voor u is. Zo kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw arts. Samen kiest u de operatie die het beste bij u past.

GTkeurmerk Deze tekst heeft van Stichting Makkelijk Lezen het keurmerk Gewone Taal gekregen.
Dit betekent dat de keuzehulp goed leesbaar is voor iedereen.

PATIENT+ ontwikkelt keuzehulpen met veel zorg en aandacht. Tijdens de ontwikkeling en bij het actueel houden van een keuzehulp volgen wij de Internationale Kwaliteitsstandaard IPDAS, de ‘Leidraad keuzehulp bij richtlijnen’ en de meest recente wetenschappelijke literatuur. In nauwe samenwerking met zorgverleners en patiënten stellen we de inhoud samen. We vragen de wetenschappelijke- en patiëntenverenigingen om betrokken te zijn bij de ontwikkeling. Na 2 jaar updaten we de keuzehulp.

Geen van de betrokkenen heeft conflicterende belangen met betrekking tot deze keuzehulp. ICMJE Conflict of Interest Forms van alle auteurs zijn opgeslagen en beschikbaar op aanvraag.

Meer over de ontwikkeling en implementatie van onze keuzehulpen, kunt u hier lezen.

Ontwikkeld met: Dr. D. Determann (PATIENT+), C. Radder (gynaecoloog), J. Schrickx (gynaecoloog) en Dr. T. Teunis (PATIENT+).

Wordt beoordeeld door:

Versie: 21-2-2020.