Welkom bij de PATIENT+ Keuzehulp

Hoe kan deze keuzehulp u helpen?

Niet uitgezaaide prostaatkanker wordt ingedeeld in twee groepen: laag risico of hoog risico. Deze keuzehulp gaat over behandelingen voor prostaatkanker, die niet is uitgezaaid, met een laag risico. Of de prostaatkanker een laag of een hoog risico heeft hangt af van de kenmerken van de tumor. Vraag ernaar bij uw arts.

Deze keuzehulp is voor mensen met niet uitgezaaide prostaatkanker, met een laag risico. Dit betekent dat de:

  • Gleason score (agressiviteit van de tumor) 7 of lager is; en/of
  • PSA 20 ng/ml of minder is; en/of
  • T-status (uitgebreidheid van de tumor) T1 of T2 is.

Voor deze prostaatkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. In deze keuzehulp krijgt u informatie over de voordelen en nadelen van elke behandeling. Met deze keuzehulp kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw arts. Samen kiest u de behandeling die het best bij u past. U kunt de keuzehulp na afloop printen. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen en bespreken met uw huisarts, familie en vrienden.

Het kan zijn dat niet alle mogelijkheden geschikt zijn voor u. Bijvoorbeeld als het bij u beter is om niet af te wachten. Of als een operatie niet mogelijk is. Bespreek dit met uw arts.

Welke behandelingen wilt u vergelijken in de keuzehulp?

Deze tekst heeft van Stichting Makkelijk Lezen het keurmerk Gewone Taal gekregen. Dit betekent dat de keuzehulp goed leesbaar is voor iedereen.

GTkeurmerk

Deze keuzehulp is gebaseerd op de eerder verschenen keuzehulp in papiervorm: ‘keuzehulp voor mannen met gelokaliseerde prostaatkanker’.

Deze keuzehulp is geschreven door (alfabetische volgorde):
P. Stalmeier (onderzoeker prostaatkanker), T. Teunis (PATIENT+) en J. van Tol-Geerdink (onderzoeker prostaatkanker)

Deze keuzehulp is gereviewd door:

Versie; 21-06-18

Alle auteurs hebben aangegeven geen conflict of interests te hebben met betrekking tot deze keuzehulp. De volledige ICMJE Conflict of Interest Forms van auteurs en medewerkers van PATIENT+ zijn opgeslagen en beschikbaar op aanvraag.