Welkom bij de keuzehulp: Niet uitgezaaide prostaatkanker (met een hoog risico)

Hoe kan deze keuzehulp u helpen?

Niet uitgezaaide prostaatkanker wordt ingedeeld in twee groepen: laag risico of hoog risico. Deze keuzehulp gaat over behandelingen voor prostaatkanker, die niet is uitgezaaid, met een hoog risico. Of de prostaatkanker een laag of een hoog risico heeft hangt af van de kenmerken van de tumor. Deze keuzehulp is voor mensen met niet uitgezaaide prostaatkanker, met een hoog risico. Dit betekent dat de:

  • Gleason score (agressiviteit van de tumor) meer dan 7 is;
  • PSA meer dan 20 ng/ml is; en/of
  • T-status (uitgebreidheid van de tumor) T3 is.

Bespreek dit met uw arts.

Voor deze prostaatkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. In deze keuzehulp krijgt u informatie over de voordelen en nadelen van iedere behandeling. De keuzehulp kan u helpen om na te denken over wat belangrijk voor u is. Zo kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw arts. Samen kiest u de behandeling die het beste bij u past.

U kunt de keuzehulp na afloop printen. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen en bespreken met uw familie of vrienden. Wilt u aantekeningen maken? Klik dan op de blauwe knop 'Aantekeningen' onderaan een pagina.

Het kan zijn dat niet alle mogelijkheden geschikt zijn voor u. Bespreek dit met uw arts.

Deze tekst heeft van Stichting Makkelijk Lezen het keurmerk Gewone Taal gekregen. Dit betekent dat de keuzehulp goed leesbaar is voor iedereen.

GTkeurmerk

PATIENT+ keuzehulpen worden met grote zorg ontwikkeld. De keuzehulpen zijn samengesteld op basis van de Internationale Kwaliteitsstandaard IPDAS. Bij de ontwikkeling en implementatie van onze keuzehulpen laten we ons leiden door de ‘Leidraad keuzehulp bij richtlijnen’ en de meest recente wetenschappelijke literatuur. In nauwe samenwerking met zorgverleners en patiënten stellen we de inhoud samen. We benaderen de betreffende wetenschappelijke- en patiëntenverenigingen met het verzoek om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van de keuzehulp.

Met betrekking tot deze keuzehulp is bij geen van de auteurs sprake van verstrengeling van belangen – ofwel Conflict of Interest. De volledige ICMJE Conflict of Interest Forms van auteurs zijn opgeslagen en beschikbaar op aanvraag.

Meer over de ontwikkeling en implementatie van onze keuzehulpen, kunt u hier lezen.

Auteurs:

Dr. M.C.S. Boshuizen (PATIENT+), Dr. P.F.M. Stalmeier (onderzoeker prostaatkanker), dr. T. Teunis (PATIENT+) en Dr. J. van Tol-Geerdink (onderzoeker prostaatkanker).

Beoordeeld door:

Gesteund door:

Versie:

  • 21-11-19.

Overig:

Deze keuzehulp is gebaseerd op de eerder verschenen keuzehulp in papiervorm: ‘keuzehulp voor mannen met gelokaliseerde prostaatkanker’.