Welkom bij de PATIENT+ Keuzehulp

Hoe kan deze keuzehulp u helpen?

Niet uitgezaaide prostaatkanker wordt ingedeeld in twee groepen: laag risico of hoog risico. Deze keuzehulp gaat over behandelingen voor prostaatkanker, die niet is uitgezaaid, met een hoog risico. Of de prostaatkanker een laag of een hoog risico heeft hangt af van de kenmerken van de tumor. Vraag ernaar bij uw arts.

Deze keuzehulp is voor mensen met niet uitgezaaide prostaatkanker, met een hoog risico. Dit betekent dat de:

  • Gleason score (agressiviteit van de tumor) meer dan 7 is; en/of
  • PSA meer dan 20 ng/ml is; en/of
  • T-status (uitgebreidheid van de tumor) T3 is.

Voor deze prostaatkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. In deze keuzehulp krijgt u informatie over de voordelen en nadelen van elke behandeling. Met deze keuzehulp kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw arts. Samen kiest u de behandeling die het best bij u past. U kunt de keuzehulp na afloop printen. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen en bespreken met uw huisarts, familie en vrienden.

Het kan zijn dat niet alle mogelijkheden geschikt zijn voor u. Bespreek dit met uw arts.

Deze tekst heeft van Stichting Makkelijk Lezen het keurmerk Gewone Taal gekregen. Dit betekent dat de keuzehulp goed leesbaar is voor iedereen.

GTkeurmerk

Deze keuzehulp is gebaseerd op de eerder verschenen keuzehulp in papiervorm: ‘keuzehulp voor mannen met gelokaliseerde prostaatkanker’.

Deze keuzehulp is geschreven door (alfabetische volgorde):
P. Stalmeier (onderzoeker prostaatkanker), T. Teunis (PATIENT+) en J. van Tol-Geerdink (onderzoeker prostaatkanker).

Deze keuzehulp is gereviewd door:

De volgende ziekenhuizen hebben meegewerkt:

  • Radboudumc

Versie; 23-1-2018

Alle auteurs hebben aangegeven geen conflict of interest te hebben met betrekking tot deze keuzehulp. De volledige ICMJE Conflict of Interest Forms van auteurs en medewerkers van PATIENT+ zijn opgeslagen en beschikbaar op aanvraag.