Kanker in het hoofd-hals gebied en kinderwens

Kanker in het hoofd-hals gebied kan op verschillende manieren behandeld worden. De behandeling voor kanker in het hoofd-hals gebied kan:

  • geen gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen (uw eierstokken blijven normaal werken);
  • uw eierstokken beschadigen en dus uw vruchtbaarheid verminderen;

U kunt dit zien in de tabel. De tabel leest u van links naar rechts. Oranje betekent een gemiddeld risico op schade (30 tot 70%), blauw betekent een laag risico op schade (minder dan 30%) en groen betekent geen schade.

Staat de kankerbehandeling die u krijgt er niet tussen? Bespreek dit met uw oncologisch behandelaar.

Let op: U mag tijdens een kankerbehandeling niet zwanger worden omdat de kankerbehandeling schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Soort kankerbehandeling Gevolgen voor eierstokken?
Operatie in het hoofd-hals gebied. Geen verhoogd risico op beschadiging eierstokken.
Bestraling in het hoofd-hals gebied.

Geen verhoogd risico op beschadiging eierstokken.
Maar afhankelijk van de plaats van bestraling kan het deel van de hersenen dat de eisprong regelt beschadigd worden. Hierdoor treedt misschien geen spontane eisprong meer op. Door hormonen toe te dienen kan de eisprong wel weer optreden.

Chemotherapie met capecitabine en 5-fluorouracil. Laag risico op beschadiging eierstokken.
Chemotherapie met cisplatin of carboplatin. Gemiddeld risico op beschadiging eierstokken.
Doelgerichte therapie zoals cetuximab. Onbekend.*
Immuno-therapie. Onbekend.*

* De bijwerkingen van deze medicijnen worden nog onderzocht, omdat het nieuwe behandelingen zijn.


Wilt u weten hoe de verschillende kankerbehandelingen werken? Klik dan op de naam van de behandeling.

Bij een operatie wordt de kanker uit het hoofd-hals gebied weggehaald.

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Dit wordt ook wel radiotherapie genoemd. Bestraling maakt de kankercellen kapot. Bestraling is een plaatselijke behandeling. Bestraling van het hoofd-hals gebied kan het deel in uw hersenen dat de eisprong regelt, beschadigen. Zonder eisprong kunt u niet spontaan zwanger worden. Met behulp van hormoon-injecties lukt dit vaak wel. U heeft dan nog wel uw eierstokken nodig. Als u bestraald wordt, geeft u zelf geen straling af. Let op: we adviseren de vruchtbaarheids-behandeling niet tegelijk met de bestraling te laten plaatsvinden.

Kankercellen delen vaak sneller dan veel gezonde cellen. Chemotherapie zorgt ervoor dat de snel delende cellen dood gaan. Chemotherapie komt in het hele lichaam terecht. Hierdoor worden dus ook gezonde cellen beschadigd. Het komt ook terecht bij de eicellen in de eierstokken. De eicellen kunnen door chemotherapie beschadigen en dood gaan.

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen via het infuus of als tablet. De medicijnen remmen signalen waardoor kankercellen minder kunnen groeien en delen. Het is nog onbekend wat het effect is op de eierstokken. De bijwerkingen van deze medicijnen worden nog onderzocht, omdat het nieuwe behandelingen zijn.

Immuno-therapie is een behandeling met medicijnen via het infuus. Deze medicijnen richten zich niet direct op kankercellen, maar op het afweer-systeem. Immuno-therapie ondersteunt uw eigen afweer-systeem om kankercellen aan te vallen. Hierdoor kan uw afweer-systeem de kankercellen opruimen. Het is nog onbekend wat het effect is op de eierstokken. De bijwerkingen van deze medicijnen worden nog onderzocht, omdat het nieuwe behandelingen zijn.


Als u in de tabel heeft gezien dat er geen gevolgen zijn voor uw eierstokken, kunt u de keuzehulp nu afsluiten.