Borstkanker en kinderwens

Borstkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. De behandeling voor Borstkanker kan:

  • geen gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen (uw eierstokken blijven normaal werken);
  • uw eierstokken beschadigen en dus uw vruchtbaarheid verminderen;

U kunt dit zien in de tabel. De tabel leest u van links naar rechts. Oranje betekent een gemiddeld risico op schade (30 tot 70%), blauw betekent een laag risico op schade (minder dan 30%) en groen betekent geen schade.

Staat de kankerbehandeling die u krijgt er niet tussen? Bespreek dit met uw oncologisch behandelaar.

Let op: U mag tijdens een kankerbehandeling niet zwanger worden omdat de kankerbehandeling schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Soort kankerbehandeling Gevolgen voor eierstokken?
Operatie aan borst en/of oksel. Geen verhoogd risico op beschadiging eierstokken.
Bestraling van borst en/of oksel. Geen verhoogd risico op beschadiging eierstokken.
Chemotherapie met cyclofosfamide (zoals FEC of AC gevolgd door paclitaxel of docetaxel) bij vrouwen jonger dan 40 jaar. Gemiddeld risico op beschadiging eierstokken.
Chemotherapie met cyclofosfamide (zoals FEC of AC gevolgd door paclitaxel of docetaxel) bij vrouwen jonger dan 30 jaar. Laag risico op beschadiging eierstokken.
Doelgerichte therapie zoals trastuzumab, pertuzumab. Onbekend.*
Hormoontherapie zoals tamoxifen, anastrazol of leuproline en gosereline. De werking van de eierstokken wordt tijdelijk onderdrukt.

* De bijwerkingen van deze medicijnen worden nog onderzocht, omdat het nieuwe behandelingen zijn.


Wilt u weten hoe de verschillende kankerbehandelingen werken? Klik dan op de naam van de behandeling.

Bij een operatie wordt de kanker uit de borst weggehaald.

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Dit wordt ook wel radiotherapie genoemd. Bestraling maakt de kankercellen kapot. Bestraling is een plaatselijke behandeling. Bestraling van de borst en/of oksel geeft geen schade aan de eierstokken. Als u bestraald wordt, geeft u zelf geen straling af. Let op: we adviseren de vruchtbaarheids-behandeling niet tegelijk met de bestraling te laten plaatsvinden.

Kankercellen delen vaak sneller dan veel gezonde cellen. Chemotherapie zorgt ervoor dat de snel delende cellen dood gaan. Chemotherapie komt in het hele lichaam terecht. Hierdoor worden dus ook gezonde cellen beschadigd. Het komt ook terecht bij de eicellen in de eierstokken. De eicellen kunnen door chemotherapie beschadigen en dood gaan.

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen via het infuus of als tablet. De medicijnen remmen signalen waardoor kankercellen minder kunnen groeien en delen. Het is nog onbekend wat het effect is op de eierstokken. De bijwerkingen van deze medicijnen worden nog onderzocht, omdat het nieuwe behandelingen zijn.

Hormoon-gevoelige borstkanker groeit onder invloed van de vrouwelijke hormonen progesteron en oestrogeen. Het doel van hormoontherapie is het voorkomen van uitzaaiingen. Bij hormoon-gevoelige borstkanker zijn er twee soorten hormoontherapie:

  • Medicijnen die de aanmaak van de hormonen blokkeren. Deze medicijnen stoppen de werking van de eierstokken. Voorbeelden hiervan zijn gosereline of leuproreline.
  • Medicijnen die de werking van de hormonen remmen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat uw eigen hormonen geen effect hebben op de kankercellen die misschien nog in uw lichaam aanwezig zijn. Een voorbeeld hiervan is tamoxifen.

Is uw borstkanker niet gevoelig voor deze hormonen? Dan krijgt u geen langdurige hormoontherapie.

Tamoxifen is zelf niet schadelijk voor de vruchtbaarheid. Maar u mag niet zwanger worden tijdens deze behandeling en 2 maanden daarna vanwege de verhoogde kans op aangeboren afwijkingen bij het kind. Tamoxifen wordt minimaal 5 en maximaal 10 jaar voorgeschreven. Dit betekent dat u pas na deze periode aan een zwangerschap kunt beginnen of tijdelijk de behandeling moet stoppen. Overleg dit met uw oncologisch behandelaar. De kans op zwangerschap neemt af met de leeftijd.


Als u in de tabel heeft gezien dat er geen gevolgen zijn voor uw eierstokken, kunt u de keuzehulp nu afsluiten.