Welkom bij het digitale handboek voor keuzehulp implementatie

 

(voor ondertiteling, klik rechts onderin het filmpje op het meest linkse icoontje 'ondertiteling(c)')

Goed dat je hier bent! Jouw organisatie vindt Samen Beslissen belangrijk. Om gezamenlijke besluitvorming te ondersteunen, gaan jullie de keuzehulpen van PatientPlus inzetten. Een slimme zet. Want met onze keuzehulpen voldoe je aan het wettelijke recht op Samen Beslissen. Ook maak je samen een behandeling kiezen gemakkelijker en leuker – voor zowel de zorgverlener als de patiënt. Tientallen zorgorganisaties werken inmiddels succesvol met onze keuzehulpen. Je kunt dus rekenen op kwaliteit, continuïteit en ervaring.

Jij hebt een belangrijke taak gekregen: ervoor zorgen dat de keuzehulpen geïmplementeerd en gebruikt gaan worden. Wij gaan jou daarbij ondersteunen. Samen doorlopen we alle stappen van het implementatieproces, van het formuleren van de doelstellingen, tot aan de dagelijkse toepassing op de vloer. Heb je alle stappen doorlopen? Dan staat jouw projectplan als een huis!

Bij de inzet van keuzehulpen zijn veel collega’s betrokken. Denk aan de applicatiebeheerder, de polikliniekassistent en de zorgverlener. Voor deze rollen is de 'Instructie omgeving voor gebruikers’ ontwikkeld. Hier vind je onder meer een gebruiksaanwijzing, aanvullende informatie en de meest gestelde vragen.

We kunnen ons voorstellen dat je eerst wat meer informatie wilt over onze keuzehulpen. Je kunt dan de demo keuzehulp bekijken. Je ontdekt hoe een keuzehulp eruitziet, welke stappen patiënten doorlopen en waarom zij wel of geen keuzehulp zouden willen gebruiken. In de 'module: Extra' vind je filmpjes waarom en wanneer een keuzehulp gebruikt wordt.

Onze keuzehulpen ondersteunen het proces van Samen Beslissen door zorgverlener en patiënt. Samen Beslissen gaat in vijf stappen:

1. De arts stelt een diagnose waarvoor verschillende behandelingen mogelijk zijn.

2. De patiënt krijgt de keuzehulp uitgereikt. De keuzehulp leert de patiënt wat de diagnose inhoudt, wat de mogelijke behandelingen zijn en welke voordelen en nadelen deze behandelingen hebben. De informatie is begrijpelijk en overzichtelijk.

3. De patiënt denkt na over wat hij of zij belangrijk vindt, uitgedaagd door de informatie, stellingen en vragen in de keuzehulp.

4. De arts beantwoordt vragen van de patiënt en licht toe wat van toepassing is op de persoonlijke situatie van de patiënt.

5. De arts en patiënt besluiten samen welke behandeling het best past bij de persoonlijke situatie en voorkeur van de patiënt.

Afbeelding: Model van Samen Beslissen

Samen Beslissen model.JPG