Wat u nog meer moet weten

Door op het onderwerp te klikken, krijgt u meer informatie.

Na een borstreconstructie krijgt u niet meteen een nieuwe tepel. De borst verandert na de operatie namelijk nog van vorm. Pas als de borst zijn uiteindelijke vorm heeft, kan de arts zien waar de nieuwe tepel moet komen. Dit is meestal 3 of 4 maanden na de borstreconstructie. Voor het maken van een nieuwe tepel zijn verschillende mogelijkheden:

1. De tepel wordt getatoeëerd;

2. Er wordt een tepel van huid gemaakt.

Een combinatie van 1 en 2 is ook mogelijk.

Na borstreconstructie lijken beide borsten gelijk wanneer u kleding aan heeft. Zonder kleding is er vaak wel een duidelijk verschil tussen beide borsten. U kunt er dan voor kiezen de andere borst groter of kleiner te laten maken. Ook kan de andere borst worden gelift. Hiervoor is een extra operatie nodig. Wacht met het gelijker maken van de borsten minstens 3 maanden – hierdoor krijgt de nieuwe borst de tijd om de uiteindelijke vorm aan te nemen.
Een borstreconstructie wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. Niet alle artsen hebben evenveel ervaring met de verschillende reconstructies. Vraag de arts naar zijn of haar ervaring. Als hij of zij niet genoeg ervaring heeft, laat u dan doorverwijzen.
Misschien heeft u ook gehoord over andere manieren om de borst te reconstrueren. Zoals lipofilling, het gebruik van weefsel van de bil of dij. Weefsel van de bil of dij worden eigenlijk alleen gebruikt als een lap uit de buik niet mogelijk is. Deze operatie wordt niet overal gedaan.