Algemeen

Deze keuzehulp gaat over de borstreconstructie. Dit is een operatie waarbij de vorm van de borst wordt hersteld. Dit gebeurt als de eigen borst weggehaald moet worden vanwege borstkanker.
De behandeling van uw borstkanker is het belangrijkst. Het herstellen van de vorm van de borst kan daarna, maar dit hoeft niet. Een borstreconstructie heeft geen effect op hoe lang u leeft na borstkanker. Ook heeft het geen effect op het wel of niet terugkomen van borstkanker.
Direct laten doen of uitstellen
U kunt ervoor kiezen om meteen een borstreconstructie te laten doen. Dan gebeurt het direct na het weghalen van de zieke borst, tijdens dezelfde operatie. Een borstreconstructie kan ook later nog. Sommige vrouwen kiezen pas enkele jaren later voor een borstreconstructie.
Sommige vrouwen raken eraan gewend dat ze maar één borst hebben. Zij dragen bijvoorbeeld opvulling in de bh en vinden dat genoeg. Andere vrouwen missen hun borst erg.
Vergoeding
Een borstreconstructie is een onderdeel van de borstkanker behandeling. Daarom wordt de operatie in de meeste gevallen vergoed door de verzekeraar. Neem voor meer informatie contact op met uw arts of verzekeraar.