Kijkoperatie via de plasbuis

Bij deze operatie gaat een kijkbuis in het lichaam. Dit gebeurt via de plasbuis. De arts zoekt met de kijkbuis naar de stenen (afbeelding). Als de stenen erg groot zijn, maakt de arts de stenen eerst kleiner met een laser. Daarna haalt de arts de stenen weg. Tijdens de operatie bent u in slaap of is een gedeelte van uw lichaam verdoofd.

nierstenen-3.JPG

Afbeelding: een kijkoperatie via de plasbuis.

Soms plaatst de arts tijdens de operatie ook een slangetje van de nier naar de blaas (afbeelding). Het slangetje heeft een krul in de vorm van een J aan beide kanten en wordt ook wel een dubbel J katheter genoemd. Dit slangetje zit binnen in uw lichaam. De krullen zorgen ervoor dat het slangetje op zijn plaats blijft zitten. Het slangetje zorgt ervoor dat de urine vanuit de nier goed naar de blaas toe kan. Zolang het slangetje in uw lichaam zit, kunt u af en toe het gevoel hebben dat u nodig moet plassen. 

nierstenen-4.JPG

Afbeelding: een slangetje van de nier naar de blaas.

Na 1 tot 2 weken wordt het slangetje op de polikliniek weggehaald. De arts spuit eerst een verdovende gel in de plasbuis. Hierna gaat de arts met een kijkbuis door de plasbuis naar de blaas om het slangetje weg te halen. Het inbrengen kan soms wat vervelend voelen.

Na de kijkoperatie krijgt u soms ook een blaas-katheter. Dit is een slangetje dat door uw plasbuis naar de blaas loopt. De urine loopt dan via de blaas, door het slangetje, in een zak. Inbrengen kan een branderig gevoel geven. Meestal kan het slangetje er na 1 dag uit. U blijft 1 of 2 dagen in het ziekenhuis.