Welkom bij de keuzehulp: Laag risico prostaatkanker

Hoe kan deze keuzehulp u helpen?

Niet uitgezaaide prostaatkanker wordt ingedeeld in twee groepen: laag risico of hoog risico. Deze keuzehulp gaat over behandelingen voor prostaatkanker, die niet is uitgezaaid, met een laag risico. Of de prostaatkanker een laag of een hoog risico heeft hangt af van de kenmerken van de tumor. Vraag ernaar bij uw arts.

Deze keuzehulp is voor mensen met niet uitgezaaide prostaatkanker, met een laag risico. Dit betekent dat de:

  • Gleason score (agressiviteit van de tumor) 7 of lager is; en/of
  • PSA 20 ng/ml of minder is; en/of
  • T-status (uitgebreidheid van de tumor) T1 of T2 is.

Voor deze prostaatkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. In deze keuzehulp krijgt u informatie over de voordelen en nadelen van iedere behandeling. De keuzehulp kan u helpen om na te denken wat belangrijk voor u is. Zo kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw arts. Samen kiest u de behandeling die het beste bij u past.

U kunt de keuzehulp na afloop printen. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen en bespreken met uw familie of vrienden. Wilt u aantekeningen maken? Klik dan op de blauwe knop ‘Aantekeningen’ onderaan een pagina.

Het kan zijn dat niet alle mogelijkheden geschikt zijn voor u. Bijvoorbeeld als het bij u beter is om niet af te wachten. Of als een operatie niet mogelijk is. Bespreek dit met uw arts.

Welke behandelingen wilt u vergelijken in de keuzehulp?

GTkeurmerk Deze tekst heeft van Stichting Makkelijk Lezen het keurmerk Gewone Taal gekregen.
Dit betekent dat de keuzehulp goed leesbaar is voor iedereen.

PATIENT+ ontwikkelt keuzehulpen met veel zorg en aandacht. Tijdens de ontwikkeling en bij het actueel houden van een keuzehulp volgen wij de Internationale Kwaliteitsstandaard IPDAS, de ‘Leidraad keuzehulp bij richtlijnen’ en de meest recente wetenschappelijke literatuur. In nauwe samenwerking met zorgverleners en patiënten stellen we de inhoud samen. We vragen de wetenschappelijke- en patiëntenverenigingen om betrokken te zijn bij de ontwikkeling. Na 2 jaar updaten we de keuzehulp.

Geen van de betrokkenen heeft conflicterende belangen met betrekking tot deze keuzehulp. ICMJE Conflict of Interest Forms van alle auteurs zijn opgeslagen en beschikbaar op aanvraag.

Meer over de ontwikkeling en implementatie van onze keuzehulpen, kunt u hier lezen.

Ontwikkeld met:
Dr. M.C.S. Boshuizen (PATIENT+), Dr. P.F.M. Stalmeier (onderzoeker prostaatkanker), Dr. T. Teunis (PATIENT+) en Dr. J. van Tol-Geerdink (onderzoeker prostaatkanker)

Beoordeeld door:

Gesteund door:

Versie:13-12-19.

Overig:

Deze keuzehulp is gebaseerd op de eerder verschenen keuzehulp in papiervorm: ‘keuzehulp voor mannen met gelokaliseerde prostaatkanker’.