De complicaties van een operatie

Bij elke operatie kunnen er complicaties zijn.

Knie niet meer goed kunnen buigen
Sommige mensen kunnen hun knie niet voldoende buigen, ook niet na 3 tot 6 maanden. Misschien voelt uw knie nooit meer als uw eigen knie.

Blauwe plek 
Na de operatie kan een grote blauwe plek ontstaan. Dit gaat vanzelf over.

Bloedprop (Trombose)
Door de operatie kan er een bloedprop ontstaan. De bloedprop kan een bloedvat verstoppen. Uw been wordt dan dik, gaat pijn doen en kan rood of blauw worden. Vervolgens kan het bloed niet meer van het been naar het hart en de longen stromen.

De eerste weken na de operatie heeft u een verhoogde kans op een bloedprop. Daarom krijgt u een bloedverdunnend medicijn. Toch krijgen 2 van de 100 mensen trombose, meestal binnen 3 maanden na de operatie.

Population: 2%

Ontstekingen
De wond in de huid kan gaan ontsteken. Dit moet soms behandeld worden met medicijnen. Het is ook mogelijk dat het kniegewricht ontstoken raakt. 2 van de 100 mensen krijgt na de operatie een diepe ontsteking. Dit betekent dat u opnieuw geopereerd moet worden. Vaak moet in dit geval de knieprothese worden weggehaald.6 De ontsteking moet eerst goed worden behandeld. Dit kan lang duren en u kunt uw knie dan niet of nauwelijks belasten. Als de ontsteking weg is, krijgt u een nieuwe prothese.

Population: 2%

Overlijden
Heel soms overlijdt iemand tijdens de operatie of kort daarna. Dit gebeurt bijna nooit, namelijk bij minder dan 1 op de 100 mensen.7

Population: 0.5%

Nog een operatie
5 van de 100 mensen moeten binnen 10 jaar opnieuw geopereerd worden. Bijvoorbeeld omdat de prothese los zit of omdat er iets anders mis is. 

Population: 5%

De prothese slijt zelf ook, waardoor de prothese na enige tijd vervangen moet worden. Bij 18 van de 100 mensen moet de prothese na 25 jaar vervangen worden.8 De kans dat de prothese vervangen moet worden hangt af van uw leeftijd en hoeveel u beweegt. Als u jong bent of als u veel beweegt, heeft u meer kans dat de knieprothese vervangen moet worden. 

Population: 18%

Als u een hartziekte of longziekte heeft zijn de risico's voor u groter. Ook als u rookt of overgewicht heeft loopt u meer gevaar bij een operatie.