Welkom bij de keuzehulp: Samen Beslissen mét of zónder keuzehulp?

Deze keuzehulp is voor mensen met:

  • een bepaalde klacht of ziekte;
  • die samen met hun zorgverlener mogen én willen beslissen over de behandeling;
  • en die nog niet zeker weten welke behandeling hun voorkeur heeft.

Hoe kan deze keuzehulp u helpen?

Voor uw klacht of ziekte zijn verschillende behandelingen mogelijk. Bijvoorbeeld een operatie of medicijnen. Soms is niet behandelen ook een optie. Misschien heeft u al nagedacht over wat u wilt. Heeft u een voorkeur of twijfelt u nog? Wellicht kan een keuzehulp u helpen bij het nemen van een beslissing.

PATIENT+ heeft meer dan 75 keuzehulpen. Een keuzehulp geeft informatie over de voordelen en nadelen van de mogelijke behandelingen. Ook helpt een keuzehulp u na te denken over wat voor u belangrijk is. Bijvoorbeeld een snel herstel of weinig bijwerkingen.

Deze keuzehulp helpt u kiezen tussen het invullen van een keuzehulp of het zelf informatie verzamelen. U kunt de keuzehulp na afloop printen, zodat u alles nog eens rustig kunt nalezen. Wilt u aantekeningen maken? Klik dan op de blauwe knop ‘Aantekeningen’ onderaan een pagina.

Alle keuzehulpen van PATIENT+ worden gemaakt in samenwerking met Stichting Makkelijk lezen. Hierdoor hebben alle keuzehulpen het keurmerk Gewone Taal. Hierdoor zijn de keuzehulpen goed leesbaar voor iedereen.

PATIENT+ ontwikkelt keuzehulpen met veel zorg en aandacht. Tijdens de ontwikkeling en bij het actueel houden van een keuzehulp volgen wij de Internationale Kwaliteitsstandaard IPDAS, de ‘Leidraad keuzehulp bij richtlijnen’ en de meest recente wetenschappelijke literatuur. In nauwe samenwerking met zorgverleners en patiënten stellen we de inhoud samen. We vragen de wetenschappelijke- en patiëntenverenigingen om betrokken te zijn bij de ontwikkeling. Na 2 jaar updaten we de keuzehulp.

Geen van de betrokkenen heeft conflicterende belangen met betrekking tot deze keuzehulp. ICMJE Conflict of Interest Forms van alle auteurs zijn opgeslagen en beschikbaar op aanvraag.

Meer over de ontwikkeling en implementatie van onze keuzehulpen, kunt u hier lezen.

Ontwikkeld met:
M. Boek (PATIENT+) en I. Dubbeldam (PATIENT+).

Beoordeeld door:

Gesteund door:

Versie:20-01-20

Overig:

Deze keuzehulp is gebaseerd op de eerder verschenen keuzehulp in papiervorm: ‘keuzehulp voor mannen met gelokaliseerde prostaatkanker’.