Complicaties van een vaginale bevalling

Bij iedere bevalling kan er onverwacht iets misgaan. We noemen dit een complicatie. Hieronder kunt u lezen wat er mis kan gaan bij een vaginale bevalling. Het aantal rode poppetjes laat zien hoe groot de kans is dat er iets misgaat.

Voor uzelf:
Soms lukt het niet om vaginaal te bevallen. 25 van de 100 (25%) vrouwen krijgen toch nog een keizersnede. Soms is dit dan een “spoed-keizersnede”. Een "natuurlijke" keizersnede is dan niet altijd mogelijk.

Population: 25%

Bij een vaginale bevalling krijgen 4 van de 100 (4%) vrouwen een infectie van de baarmoeder.2

Population: 4%

Bij een vaginale bevalling krijgen 2 van de 1000 (0,2%) vrouwen een ernstige complicatie.

Bij 8 van de 1000 (0,8%) vrouwen scheurt het oude litteken in de baarmoeder. Dan is een spoed-keizersnede nodig. Als de baby geboren is kan de baarmoeder gehecht worden. Als de scheur te groot is, of als er teveel bloedverlies is, kan dit niet. De baarmoeder wordt dan verwijderd.

Bij de vrouwen die toch nog een keizersnede krijgen, krijgen 38 van de 1000 (3,8%) vrouwen een ernstige complicatie, zoals beschadiging van de darm of blaas.

Voor het kind:
1 van de 1000 (0,13%) kinderen overlijdt. De helft van de sterfte komt door het scheuren van het oude litteken in de baarmoeder.