Welkom bij de keuzehulp: Stuitbevalling

Deze keuzehulp is voor als:

  • u langer dan 36 weken zwanger bent; en
  • uw baby in stuit ligt, dus met de billen naar beneden.

Er zijn twee manieren om te bevallen:

  • proberen via de vagina
  • direct met een keizersnede

Soms is een bevalling via de vagina niet mogelijk. Klik hieronder als u meer wilt weten. Twijfelt u? Bespreek dit met uw gynaecoloog of verloskundige.

  • de voeten van uw kind onder de stuit liggen. Dit noemen we ook wel voetligging;
  • uw kind met het hoofdje naar achter gebogen ligt;
  • de moederkoek voor de baarmoedermond ligt;
  • uw vliezen meer dan 24 uur gebroken zijn en u daarbij geen weeën heeft;
  • de stuit niet ingedaald is; of
  • uw kind te groot is en het hoofd te groot is in verhouding met de rest van het lichaam.

Hoe kan deze keuzehulp u helpen?

In deze keuzehulp krijgt u informatie over bevallen bij een stuitligging. U kunt lezen wat de voordelen en nadelen zijn van de verschillende manieren om te bevallen. De keuzehulp kan u helpen om na te denken over wat voor u belangrijk is. Zo kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw gynaecoloog of verloskundige. Samen kiest u de bevalling die het beste bij u past.

U kunt de keuzehulp na afloop printen. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen en bespreken met uw familie of vrienden. Wilt u aantekeningen maken? Klik dan op de blauwe knop ‘Aantekeningen’ onderaan een pagina.

GTkeurmerk Deze tekst heeft van Stichting Makkelijk Lezen het keurmerk Gewone Taal gekregen.
Dit betekent dat de keuzehulp goed leesbaar is voor iedereen.

PATIENT+ ontwikkelt keuzehulpen met veel zorg en aandacht. Tijdens de ontwikkeling en bij het actueel houden van een keuzehulp volgen wij de Internationale Kwaliteitsstandaard IPDAS, de ‘Leidraad keuzehulp bij richtlijnen’ en de meest recente wetenschappelijke literatuur. In nauwe samenwerking met zorgverleners en patiënten stellen we de inhoud samen. We vragen de wetenschappelijke- en patiëntenverenigingen om betrokken te zijn bij de ontwikkeling. Na 2 jaar updaten we de keuzehulp.

Geen van de betrokkenen heeft conflicterende belangen met betrekking tot deze keuzehulp. ICMJE Conflict of Interest Forms van alle auteurs zijn opgeslagen en beschikbaar op aanvraag.

Meer over de ontwikkeling en implementatie van onze keuzehulpen, kunt u hier lezen.

Ontwikkeld met: Dr. D. Determann (PATIENT+), Dr. T. Teunis (PATIENT+), Dr. H.I.J. Wildschut (gynaecoloog niet praktiserend).

Versie: 20-1-2020.

Gefinancierd door: PATIENT+.