Welkom bij de keuzehulp: Katheteriseren

Deze keuzehulp is voor mensen die een katheter nodig hebben omdat ze niet goed kunnen plassen. Bijvoorbeeld door een vernauwde plasbuis of een neurogene blaas. Dit betekent dat uw blaas niet goed werkt door schade aan uw zenuwen.

U krijgt een katheter voor uw blaasproblemen als andere behandelingen niet werkten. Of als uw arts denkt dat deze niet zullen werken.

Hoe kan deze keuzehulp u helpen?

Voor plasproblemen zijn verschillende behandelingen mogelijk. In deze keuzehulp krijgt u informatie over de voordelen en nadelen van katheteriseren. De keuzehulp kan u helpen om na te denken over wat belangrijk voor u is. Zo kunt u zich voorbereiden op het gesprek met uw arts. Samen kiest u de manier van katheteriseren die het beste bij u past.

U kunt de keuzehulp na afloop printen. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen en bespreken met uw familie of vrienden. Wilt u aantekeningen maken? Klik dan op de blauwe kop 'Aantekeningen' onderaan een pagina.

We willen de keuzehulp zo goed mogelijk bij uw situatie laten passen. Beantwoord daarom nu de volgende vraag:

Wat is uw geslacht?


Zó kiest u de behandeling die bij u past:

  1. Begin de keuzehulp
  2. Vul de keuzehulp in
  3. Download uw persoonlijke samenvatting
  4. Bespreek de samenvatting met uw arts

Deze tekst heeft van Stichting Makkelijk Lezen het keurmerk Gewone Taal gekregen. Dit betekent dat de keuzehulp goed leesbaar is voor iedereen.

GTkeurmerk

PATIENT+ keuzehulpen worden met grote zorg ontwikkeld. De keuzehulpen zijn samengesteld op basis van de Internationale Kwaliteitsstandaard IPDAS. Bij de ontwikkeling en implementatie van onze keuzehulpen laten we ons leiden door de ‘Leidraad keuzehulp bij richtlijnen’ en de meest recente wetenschappelijke literatuur. In nauwe samenwerking met zorgverleners en patiënten stellen we de inhoud samen. We benaderen de betreffende wetenschappelijke- en patiëntenverenigingen met het verzoek om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van de keuzehulp.

Met betrekking tot deze keuzehulp is bij geen van de auteurs sprake van verstrengeling van belangen – ofwel Conflict of Interest. De volledige ICMJE Conflict of Interest Forms van auteurs zijn opgeslagen en beschikbaar op aanvraag.

Meer over de ontwikkeling en implementatie van onze keuzehulpen, kunt u hier lezen.

Auteurs:

Dr. M.C.S. Boshuizen (PATIENT+), Dr. D. Duijvesz (uroloog), Drs. J.P. Sijberden (PATIENT+), Dr. T. Teunis (PATIENT+).

Gesteund door:

Beoordeeld door:

Overig

Versie 19-11-2019.