Behandelingen zonder operatie

Duim-basis artrose is niet gevaarlijk en wordt niet erger door bewegen. U kunt uw duim normaal gebruiken, ook al doet het pijn.

Gewrichten slijten als u ouder wordt. Bewegen gaat minder makkelijk en kan pijn doen. Veel mensen leren daarmee omgaan. Zij hebben geen verdere behandeling nodig. Ze bepalen zelf wat ze wel en niet meer kunnen doen en hoeveel ze nog kunnen bewegen. Oefeningen en fysiotherapie hebben weinig effect op de klachten.

Spalk
Een spalk ondersteunt de duim-basis tijdens dagelijkse bezigheden (afbeelding). Zo wordt de pijn minder. U kunt de spalk zolang dragen als u wilt en wanneer u maar wilt. Zijn er bepaalde activiteiten die pijnlijk zijn? Vaak dan dragen mensen de spalk.

U kunt afwachten en later voor een operatie kiezen. Sommige mensen denken dat de operatie dan meer risico's heeft maar dat is niet zo. Een operatie op een later moment heeft net zo veel kans op succes.

duimartrose-spalk.jpg

Afbeelding: een spalk voor het duimgewricht.

Pijnstilling
Als u pijn heeft, kunt u paracetamol slikken. Wordt de pijn niet minder, dan kunt u een andere pijnstiller proberen, u kunt dit overleggen met uw arts. Als u ’s nachts wakker wordt van de pijn, kunnen pijnstillers helpen.

Injectie
Uw arts kan u een injectie geven. Het middel wordt ook wel cortico-steroïde genoemd. Het duurt twee tot drie weken voor u merkt dat het beter gaat. De artrose geneest niet van deze injectie. Na enkele weken tot maanden kunnen de klachten terugkomen.

Onderzoek laat zien dat deze behandeling op de lange termijn niet veel beter is dan een injectie met een placebo.1,2,3

Een placebo is een middel zonder werkzame stof. Soms voelen mensen zich wel beter na een placebo. Bijvoorbeeld omdat de klachten vanzelf minder worden. Of door het gevoel dat er iets aan de klachten is gedaan. De uitleg van een arts heeft ook een gunstig effect op de klachten.